Finn en farge
Godt å se deg!
Ellers log in via email.
Velkommen til Nordsjö
Ellers log in via email.
Koble med e-post
Registration complete
Successfully registered, please login
Koble med e-post
Glemt passordet ditt?
Angi e-postadressen som er knyttet til kontoen din
Kontoinnstillinger
Passord er endret
Glemt passordet ditt?
For mer skreddersydd inspirasjon, vennligst fyll ut de 3 spørsmålene nedenfor.
Takk for din registering
Vi vil sende deg fargefulle nyheter og tips av og til
Slett konto
Fargeteori forklart på en enkel måte
Å forstå hvordan farger fungerer er en fantastisk måte å sette en ekstra spiss når du skal pusse opp og planlegge ditt innredningseventyr – alt du trenger er et par tips på fargeteori som hører bransjen til. Vi deler disse tipsene med deg.
Slik tolker du fargehjulet
Det tradisjonelle fargehjulet er en nyttig måte å organisere sentrale farger og kan hjelpe deg til å sette sammen farger til ethvert rom eller prosjekt.
Det er tre sentrale fargekategorier:
- Primærfargene er rødt, gult og blått. Dette er de tre grunningrediensene som alle andre farger er laget av.
- Sekundærfargene er oransje, fiolett og grønt. Hver av disse fargene lages ved å kombinere to av de primære fargene. Rødt og gult gir oransje, blått og rødt gir fiolett, og blått og gult gir grønt.
- Tertiærfarger er laget ved å blande en primærfarge med en sekundærfarge, eller ved å blande to sekundærfarger sammen. Eksempler inkluderer chartreuse/lime (gult og grønt) og magenta (blåfiolett og rødt).
Skap din fargepalett eller fargestil
Når du har hjulet med fargene på, er det tre fargepaletter du kan skape ved hjelp av tre fargekombinasjoner som gir sikre fargevalg:
- Monokrome eller støvete fargepaletter bruker toner av den samme fargen i varierende fargenyanser. Dette opplegget fungerer flott i rom hvor du ønsker å skape en rolig atmosfære. Prøv å male taket ditt i en blek blåfarge, veggene i en middels blå og trevirke i kraftig marineblått.
- Harmoniske eller analoge mønstre fremhever farger som er rett ved siden av hverandre på fargehjulet. Disse fungerer flott sammen i et rom. Bland blåfarger med blåfiolett, eller oransje med rødt.
- Komplementærfarge- eller kontrastfargepaletter bruker nyanser som du finner rett ovenfor hverandre i fargehjulet. Disse tar seg alltid godt ut sammen, til tross for det faktum at de er står i kontrast til hverandre. Dette fargevalget gir et spennende samspill av farger og, avhengig av styrken av de valgte fargene, kan skape den stemningen du ønsker med variasjon fra det lekne til det dynamiske. For eksempel ser blått fantastisk ut sammen med gult og rødt ser lekkert ut med grønt. Fargene kan forsterke hverandres virkning og kjempe om oppmerksomheten, så ta hensyn når du velger disse fargekombinasjoner med samme fargenyanse. Velg gjerne farge i en svakere fargenyanse for å skape et spennende uttrykk.
Så snart du forstår fargehjulet og mestrer disse grunnreglene, kan du eksperimentere med et bredt spekter av fargekombinasjoner og sette sammen praktfulle fargepaletter.
Varme og kalde farger
Hva er det som gjør at vi deler fargene inn i varme eller kalde farger? I et interiør kan det være spennende å benytte begge deler, som en kontrast. På den varme siden ligger de gule og røde fargene; gulgrønt, gult, guloransje, oransje, rødoransje og rødt. På den kalde siden finner vi de blåaktige fargene og grønt; rødfiolett, fiolett, blåfiolett, blå, blågrønn og grønn. En farge kan være både varm og kald - det kommer an på om fargen går mot gult eller blått. En rød farge som går mot gult sier vi generelt er varm, mens rødfargen som går mot blått sies å være kald. Også innenfor de blå fargene deler vi inn farger etter varme og kalde fargenyanser. En blå farge som har grønt i seg oppleves varmere enn en ren blåfarge.
Nøytrale farger
Når vi snakker om de nøytrale fargene som varme og kalde, er det ofte med utgangspunkt i hvordan vi selv opplever fargene. Når man innreder trenger ofte de dempede fargene kontraster, for at interiøret skal bli spennende. Både hvit og sort er gode fargenyanser som passer godt til ulike nøytrale farger, og dette oppleves nok som en sikker fargekombinasjon. Velg en hvitfarge som gjør at hvitfargen oppleves som hvit, og ikke gul. De sorte og grå-sorte fargene passer også utmerket til dette. Ønsker du en større kontrast kan okergult, mørk dus rødfarge eller lilla også være spennende. Inspirert? Da bør du lese: Fargesetting av det hjertevarme hjem.
Fargesystemer
NCS er et velkjent fargesystem som benyttes av mange i Norden i dag.
RAL er et standardsystem for møbel og tekstilbransjen og utbredt i hele verden. Benyttes mest av profesjonelle aktører.
ACC er et fargesystem som AkzoNobel har utviklet, og som benyttes wordwide hos en av verdens største malingsprodusenter der vi inngår. Fargesystemet består av over 6000 farger (nesten 2 ganger så mange som NCS), og fargesystemet innholder blant annet mange farger som du finner i mellomsjiktet mellom grå, beige og greige - ofte referert til som nøytrale farger (men som ikke alltid stemmer med fargeteorien). Her ligger også forklaring på hvordan vi kan tilby flere farger enn andre fargeforhandlere; vi kan tilby flere farger enn NCS fargesystemet kan tilby.
Les også: Hva er en nøytral fargepalett?
Nordsjö benytter flere fargesystemer, både NCS ACC og RAL, men det er kun forhandlere av Nordsjö maling med blandemaskin fra Nordsjö som har tilgang til ACC fargeystem. Se hvilken Nordsjö forhandlere du finner i nærheten av deg her
Vil du lese mer om farger? Les også: Nøytrale farger - vår fargedesigner tipser deg eller Mørke fargetrender i et nytt hjem.
Hvilken NCS-kode har fargen?
Ettersom fargesystemet NCS består av færre antall farger enn ACC, så kan vi tilby flere farger som ikke har korresponderende fargekode i NCS fargesystem. Det betyr flere fargemuligheter for deg. Ta kontakt med din Nordsjö-forhandler så kan de hjelpe deg å finne det du ønsker av farger.
Utvalgte farger
Tilføj en ny opgave
Tilføj en ny opgave
Redigér
Slet opgave
Er du sikker? Alle gemte noter, fotos og informationer vil blive slettet.
Gem farve
Gem under Min arbejdsplads
Gem produkt
Gem under Min arbejdsplads