Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Tuffaste färg för dit hus
Maling for ekstem vær

SVALBARD - ET MALEPROSJEKT I DET TØFFESTE KLIMA

På Isfjord Radio drifter Basecamp Explorer en reiselivsdestinasjon der de har brukt over ti år på å stelle stedet i stand innvendig. I fjor sommer var turen kommet til fasadene. Men et sted hvor kvikksølvet så vidt strekker seg over +4 grader i deler av juli og august, er utendørs malearbeider for en ekstremport å regne.

FrUte på tuppen av Kapp Linné på Svalbard ligger Isfjord Radio, en nedlagt vær- og radiostasjon som nå fungerer som base for opplevelsesturisme. Her kan du sitte i fellesstuen på hotellet og se isbjørn spasere forbi utenfor, skue ut over havet der hval og hvalross leker i bølgene, eller følge klekking av ærfugler i naturreservatet like ved.

– Det er noe helt eget å male med isbjørnsikring, signalpistoler og rifler til stede, sier Brita Knutsen Dahl, CEO i Basecamp Explorer og gruppens prosjektansvarlige for Isfjord Radio.

Maling for ekstremvær

Isbjørnvakt

 
I mars 2016 reiste teknisk avdeling ved Per Myhre, sammen med sin svenske kollega Mats Nilsson på befaring på stedet. De kjører tur/retur med snøscooter 8– 9 timer fra Longyearbyen i ruskete vær, i en tid på året da gradestokken står på sitt laveste og det blåser stiv kuling fra alle kanter. Normalt tar ruten 3-4 timer. Målet er å lage en teknisk beskrivelse for anbefalt malebehandling.

– Det er syv bygninger på eiendommen, noe er laget i pusset og malt betong, noe har metallplatefasader, men det meste består av trefasader. Vi lagde beskrivelser for alle underlag, men på betong- og metallflater dreier det seg kun om flekkbehandling, sier Myhre.

Vel på plass bruker de noen dager til å ta stikkprøver av fuktinnhold i kledningen, samle malingprøver for analyse og saumfare fasadene for tegn på råte, slitasje og avflaking. Selve malearbeidene skal utføres etter Sankthans.

– Det er svært utfordrende å male der ute, man skal være heldig og få godt nok vær, sier Per Myhre, teknisk sjef ved Nordsjö i Norge.
Det er en stor utfordring å få tørt nok treverk til å male på under disse forholdene, spesielt gjelder det endeved og kanttre. Regn og snø sliter litt på fasadene her, men råte, svertesopp og begroing finnes det svært lite av. I stedet er det sollysets sterke UV-stråler som mest av alt bryter ned malingsjiktet.

Husmaling for ekstrem vær

Det er til sammen syv bygninger på eiendommen. Noen har fasade i betong, andre fabrikkmalte metallplater, men de fleste har trefasade.
Driverne av stedet ønsker å skifte ut platefasader med trekledning. Foreløpig ble metallplatene kun anbefalt flekkbehandlet.

Maling for ekstremvær

 
Anbefalingene for overflatebehandlingen på Isfjord Radio endte opp med ikke å skille seg nevneverdig fra fremgangsmåte ved maling av treverk andre steder i verden.

One Super Tech ble valgt som toppstrøks behandling grunnet korte tørketider, at den tåler å bli utsatt for regn kort tid etter påføring, samtidig som den holder lenge på glans og farge. Brukt i system med Tinova Wood Base Oil og Tinova Exterior Primer vil det kunne gå lang tid før fasadene må males igjen.

– Det er en forutsetning å bruke moderne malinger med kort tørketid, og å holde seg til ett og samme system, sier Per Myhre. – 80 prosent av arbeidet med å pusse opp fasadene består av forarbeid, før det egentlige malearbeidet setter i gang. Man må skrape vekk nedbrutt tre og gammel løs maling og komme ned til frisk ved før impregnering og primer legges på - og deretter 2 strøk maling.

Solen sliter hardt på fasadene. Men under eksisterende malingsjikt og død ved, var underlaget nesten som nytt.

Bart treverk flekkbehandles med Tinova Wood Base Oil (impregnering), og grunnes deretter med Tinova Primer Exterior (grunning). Også her kan tørketidene bli en utfordring. Impregneringsoljen bør tørke i minst en time, mens grunningen må få 24-48 timer på seg for å tørke.

Man skal unngå å male kledningen om fuktinnholdet i overstiger 16 vektprosent og om lufttemperaturen er under +10 grader. Overflatetemperaturen bør ikke være under +5 grader. På Svalbard ble det gjort noen kompromisser med dette, forteller Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö Norge.

Fremgangsmåte 

  1. Mekanisk vask med vaskebørste. Bruk Original husvask i blandingsforhold 1:20 med rent vann, og etterskyll godt med rent vann
  2. Skrape og børste bort all løstsittende maling. Børste/slipe bort gråtre til friskt underlag
  3. Flekkimpregnering med Norsjö Tinova Wood Base Oil på alt bart trevirke
  4. Flekkgrunne alt bart trevirke med Nordsjö Tinova Primer Exterior på impregneringsbehandlingen
  5. Mal 2 fyldige strøk med Nordsjö One Super Tech

Krevende logistikk

 
I løpet av de ti årene Basecamp Explorer har leid og driftet stedet, har de suksessivt pusset opp 25 hotellrom, fellesrom, spisestue, kjøkken, møterom og andre fellesplasser innvendig.

– Prosjektet Basecamp Explorer var så uendelig mye større enn vi først trodde. Bare logistikken har gjort at vi virkelig har fått kjørt oss. Nærmeste nabo er Grønland. For å komme til Isfjord Radio fra Longyearbyen er det 100 kilometer å kjøre med snøscooter eller tre timer med båt. Hvis vi ikke planlegger aktivitetene nøye slik at utstyret ikke kommer frem i tide, eller hvis det er dårlig vær, kan vi få vente et helt år før neste anledning byr seg. Du må også hele tiden ha med deg folk som er kvalifisert til å bære våpen og å holde utkikk etter isbjørn, forteller Brita Knutsen Dahl.

Ekstremvær

– Opprinnelig malte man på Svalbard med den fargen du hadde tilgjengelig. I forkant av oppussingen ble det tatt prøver av alle trefasader, og ny farge er avstemt mot de opprinnelige. Vi har ønsket å beholde stedet gjenkjennelig og bevare historien, sier Brita Knutson Dahl.

Telenor solgte i 2005 bygningene til Store Norske Spitsbergen Kulkompani, som fra 1. januar 2008 leier dem ut til Basecamp Explorer Spitsbergen som driver opplevelsesturisme. Fra da har stedet blitt pusset opp innvendig under ledelse av interiørkonsulent Halvor Bakke.

 Mens malearbeidene pågikk holdt temperaturen på dagtid seg på rundt 10 grader. Heldigvis var det fint vær. Bare timer etter at dugnadsarbeiderne la vekk verktøyet begynte rdet å regne.

Isfjord Radio – Basecamp Explorer Spitsbergen


Helt nordvest på Nordenskiöld Land, ved munningen til Isfjorden på Spitsbergen, ligger Kapp Linné. På stedet ble det i 1911 etablert et fyrtårn og en bemannet radiostasjon. Behovet sto klart etter at et sovjetisk skip på vei til og fra gruvebyene i fjorden forliste i hardt vær og vanskelige isforhold. I dag er stasjonen automatisert, og fjernstyrt fra Bodø.
Da Svalbard ble evakuert i 1941 ble byggene revet eller brent. Rett etter at krigen var over ble radiostasjonen gjenoppbygd på samme plass som før. I 1957–58 ble stasjonen utvidet med et nytt hovedbygg og et nytt generatorrom.
På starten av 2000-tallet finansierte NASA en fiberoptisk kabel mellom Svalbard og Fastlands-Norge. Hensikten var å gjøre det mulig å overføre mengder av data som brukes av blant annet den amerikanske værvarslingen, fra satellittparken i Longyearbyen.
I dag blir stedet brukt for å ta imot gjester som vil oppleve den helt spesielle naturen og historien i bygningene og på stedet.
Telenor solgte i 2006 bygningene til Store Norske Spitsbergen Kulkompani, som fra 1. januar 2008 leier dem ut til Basecamp Explorer Spitsbergen som driver opplevelsesturisme. 

 I midten av mai forsvinner snøen, og fargesterke arktiske blomster dukker opp. Fuglene kommer tilbake, og Arktis koker av liv gjennom en kort, hektisk sommer. Her er trekkfugl, sel, hvalross, isbjørn, hval, polarrev og reinsdyr.

Bygningsmassen på Isfjord Radio består av: 
Teknisk del 320 m2
Hovedhus (hotell) 4901 mv2, 2. etasje 260 m2, kjeller 290 m2
Gammelstasjonen 100 m2, 60 m2 i 2. etasje
Polarbrakka 155 m2
Sondebrakka 106 m2
Tf hytta 32 m2
Hundegård, naust, båthus

Farger laster....